Als je een auto hebt waar je trots op bent, dan is de kans groot dat je er meerdere foto’s van wilt maken. Je kunt het natuurlijk naar een speciale locatie brengen, wat foto’s maken met je smartphone en klaar zijn. Maar met een klein beetje moeite kunnen er foto’s gemaakt worden waarop je net zo trots zult zijn als op de auto zelf.
Autofotografie op zichzelf is al heel interessant. Elke keer dat ik een auto fotografeer, leer ik er iets van!
Graag deel ik enkele basisrichtlijnen om je op weg te helpen die ikzelf doorheen de jaren heb toegepast binnen autofotografie.
1. Let op de reflecties
Een van de belangrijkste zaken bij het fotograferen van auto’s wat je wilt laten zien zijn de ontwerplijnen van de auto. Reflecties kunnen deze rondingen verbergen. Je moet daarom heel voorzichtig zijn met wat er in de auto reflecteert. Een auto (vooral een nieuwe glanzende) is als een spiegel
Een onmisbare tool die ik altijd bij heb is een polarisatiefilter. Met behulp van deze filter kan je eenvoudig de hoeveelheid reflecties verminderen. De ontwerplijnen van de auto komen hierdoor beter uit en kleuren krijgen iets meer verzadiging. Voor een uitgebreidere uitleg hoe je zo’n filter kan gebruiken, klik dan op onderstaande knop.
2. Kies het juiste moment van de dag
Dit is verreweg de meest voorkomende fout die mensen maken bij het fotograferen van auto’s. De beste tijd om te fotograferen is een paar minuten na zonsondergang (of een paar minuten voor zonsopgang). Op deze manier krijg je een heerlijke zachte zonlicht op je auto.
Indien mogelijk, probeer dan direct zonlicht te vermijden. Dit zorgt voor erg veel reflecties en de meeste kleuren haten direct zonlicht.
3. Kies een passende omgeving
Dus je hebt je auto, nu heb je een locatie nodig. Zorg ervoor dat de auto in het middelpunt van de belangstelling staat, je wilt niet dat de locatie de aandacht de auto afneemt. Het moet de aantrekkelijkheid van de auto vergroten. Bepaal of je de auto in een natuurlijke omgeving wilt fotograferen, op een minder gebruikelijke plek of dat je liever voor een studiogevoel gaat.
Zorg voor interactie door de auto te laten communiceren met zijn omgeving. Bijvoorbeeld een Porsche is gemaakt om bochten mee te nemen.
Zorg er ook voor dat je achtergrond bij de auto en het thema past. En dat er geen dingen op de achtergrond zijn die het oog kunnen afleiden. Dingen als vuilnisbakken, vlekken op de grond, afval en andere auto’s kunnen een foto doden.
4. Beheers je scherptediepte oftewel bokeh
Versterk de focus en accentueer de auto via een techniek die bokeh wordt genoemd. Dit doe je door het diafragma zo groot mogelijk in te stellen (< f / 4) en het helderdere beeld te compenseren door de sluitertijd te verlengen. Het beeld wordt hierdoor sterker en professioneler.
5. Fotografeer je auto vanuit de juiste hoek
Als je op locatie met je eigen auto fotografeert, kun je deze verplaatsen om de beste hoek te vinden. Veel fotografen plaatsen hun camera op een lage hoogte en kijken bijna naar de auto, om deze een imposante uitstraling te geven.
Schieten richting de voorste hoek van de auto is ook gebruikelijk. Deze hoek laat een groot deel van de auto in één frame zien. Let er wel altijd op om de zichtbare velg te draaien richting je camera. Je moet de auto zo plaatsen dat het beste deel van de door jou gekozen achtergrond erachter zit.
Merk ook op dat je niet de hele auto in elk shot hoeft te laten zien. Het vastleggen van slechts een klein stukje ervan kan al fascinerende beelden opleveren.
6. Rijdende shots
Een heel gemakkelijke manier om een cool beeld te krijgen, is door de auto uit een andere rijdende auto te schieten. Schiet de auto uit je raam terwijl je met een snelheid van 60 km per uur rijdt met een sluitertijd van ronde 1/100ste van een seconde.
Hierdoor krijg je een fijne beweging op de weg en op de wielen. Je kunt zelfs de sluitertijd wat meer verlagen, maar dit vergroot je kans om achteraf met onscherpe foto’s te zitten. Bij dit voorbeeld heb ik vanuit een kofferbak deze Honda CB600 gefotografeerd.
7. In de avond fotograferen
Het grootste geheim hier is om een plek te vinden waar het helemaal donker is met zo min mogelijk lichtvervuiling. Idealiter zet je de camera op een statief. Stel je ISO in op maximum 100 om ruis te vermijden. En zorg voor een lange sluiterstijd.
Lightpainting: Als de sluiter opengaat, neem dan een sterke constante lichtbron en loop rond de auto om de auto te ‘schilderen’ met je licht. Er zijn hier geen regels, schilder de auto op verschillende manieren om verschillende effecten te krijgen, je zal versteld staan van de resultaten.
8. Panning voor motion blur
Een manier om wat beweging in je foto te krijgen is door naast de weg te gaan staan en de auto langs je heen te laten rijden. Volg de auto met je lens in één vloeiende beweging en stel de sluitertijd in tussen 1/80 en 1/125ste van een seconde. Je zal versteld staan hoe makkelijk dit.
9. Nabewerking
Denk niet dat het creatieve proces stopt als je eenmaal de foto hebt gemaakt. Je kunt achteraf veel aan je foto doen om hem echt te laten opvallen.
Ikzelf gebruik Adobe Lightroom en Photoshop om mijn foto’s te bewerken, waardoor ik heel gemakkelijk controle heb over alle aspecten in een foto. Speel met verschillende dingen om te zien wat voor coole effecten je kunt bereiken. Er is geen echte goede of foute manier om uw bewerkingen uit te voeren. Breng eens een avond door met Lightroom om te zien hoe elke schuifregelaar de sfeer van je afbeelding verandert.
10. Oefenen, oefenen & oefenen
Oefening baart kunst bij autofotografie. Hoe meer foto’s je maakt in verschillende omstandigheden, hoe meer je gaat leren over hoe verschillende verlichting het uiterlijk van een auto verandert. Met elke autoshoot kom je weg met iets nieuws dat je kunt gebruiken om je volgende shoot nog beter en indrukwekkender te maken.
Oefen deze tips en het zal niet lang duren voordat je eenvoudige autokiekjes werkelijk schitterende beelden worden die de aandacht trekken.
Laat een bericht achter