Als het gaat om het fotograferen van auto’s, is het alsof je in een spiegel schiet. Alles wordt weerspiegeld in de auto. Dat wil je niet, vooral niet als er vervelende dingen reflecteren zoals bomen, andere auto’s enzovoort.
Een circulaire polarisatiefilter ook CPL filter genoemd heeft voornamelijk invloed op de manier waarop een camera reflecties opvangt. Met behulp van deze filter kan je eenvoudig de hoeveelheid reflecties verminderen. De ontwerplijnen van de auto komen hierdoor beter uit en kleuren krijgen iets meer verzadiging. En om praktisch te zijn: door een polarisator op de camera te plaatsen, wordt de lens extra beschermd tegen vuil of krassen.
Dit is waarschijnlijk een van de meest gebruikte tools en zou de allereerste investering moeten zijn als je erover nadenkt om auto’s te fotograferen.
Een circulaire polarisatiefilter gebruiken
Een goede CPL filter bestaat uit twee delen, een achterste ring en een voorste ring, de achterste wordt op de lens geschroefd totdat deze vastzit. Overdrijf het niet, want anders kun je achteraf problemen hebben met verwijderen van de filter.
Nadat je een keuze gemaakt hebt vanuit welke hoek je de auto wilt fotograferen, moet je aan de voorste ring van uw filter gaan draaien. Wanneer je filter onder de juiste hoek aanbrengt, zou je de meeste reflecties op de carrosserie en ramen moeten kunnen verwijderen.
Niet alle reflecties kan je verwijderen met 1 foto
Wanneer je een auto fotografeert vanuit driekwart vooraanzicht, is het vrijwel onmogelijk om de reflectie op de voorruit en op de zijruiten tegelijkertijd te verwijderen. Dit omdat de lichthoek op deze twee totaal verschillend is. Je kan dit oplossen door twee foto’s met je camera op een statief te maken. (lees meer: Welke statief voor fotografie?) Tussen de foto’s door draai je de polarisatiefilter, één foto heeft dan een heldere voorruit en de tweede foto heeft duidelijke zijvensters. Achteraf kan je door middel van Photoshop beide belichtingen combineren in 1 foto.
Laat een bericht achter